AYUDAME POR FAVOR

Cartagena är en galet bra stad. Vi kom dit och allt var dammigt och varmt, och efter Bogotás kyla så kändes det som att komma hem. Vi hittade ett okej hostel och hittade mat och allt var bra. Man kändes sig säker också, for första gången på länge så kunde man gå ut utan att vara orolig för att någon skulle sno den där kameran.

Dagen efter kom det en tjej till vår dorm som var väldigt sjuk, något influensa-liknande. På hostelet fanns en sjuksköterska som tog hand om henne lite, men när tjejen ville till ett sjukhus så kunde hon tydligen inte följa med. Så jag fick följa med. Vi åkte taxi och hon la halva sin vikt på mig när vi gick upp för trappan till akuten. I väntrummet svimmade hon på min axel, och även om det var en liten tjej så är jag klen, stod där med tjejen i famnen utan att kunna röra mig. Kved fram ett litet ”Ayudame” och då kom en militär fram och kastade upp henne i famnen. En tant pekade på hennes kjol som åkte upp inför de 50 personerna som också väntade, så jag gick efter militären och höll upp hennes kjol.

Läkaren frågade mig vad hon hette och vart hon kom ifrån osv, osv och jag visste inget. En aning pinsamt, och nog ganska konstigt för dem också. Sköterskorna skrattade när jag sa att jag hade träffat henne första gången samma morgon, men de sa också att jag var snäll som följde med henne. Hon fick dropp och jag stannade och satt på golvet i typ en timme, sedan sa jag krya och gick därifrån. Vi träffade henne några dagar senare och då mådde hon bättre. Men fy för att resa själv och bli sjuk sådär, kände att jag inte hade pallat det.

 

Sedan blev jag biten av en papegoja på hostelet. Ond papegoja.

 

Efter några dagar åkte vi till stranden med världens långsammaste båt. Vi badade i Karibiska Havet för första gången och det var ironiskt hur turkost vattnet var och hur vit sanden var. Vi åt lunch på chips, en bit pizza och en tallrik kräftor och var hela tiden rädda för de gigantiska fåglarna som ville ha käk. En av dem stal det sista kexet.

Vi hittade ett ställe som hade hängmattor och betalade överpris för dem. Att sova i en hängmatta är inte min favoritsysselsättning i livet, man blir helt sned och varm och det där jäkla myggnätet. Nästa dag hittade vi ett ”rum” som var som en liten hydda på några pinnar, med palmbladstak och bara några steg från vattnet. Vi var ganska mycket nöjdare där.

 

Vi träffade ett gäng argentinare som hällde rom i oss och som sjöng för oss. Svenskheten fortsätter att fascinera. De var ganska galna och det var roligt, vi skapade liksom vår egen fest där när alla andra hade åkt hem med sina dagsturer.Vi midnattsbadade och det var mareld och månsken. Vaknade upp, klättrade ner och simmade ut.

Vi åkte tillbaka till stan och jag började skolan. Ack vilken ångest jag hade innan, jag trodde att jag skulle gå dit och börja gråta det första jag gjorde. Tänk vad paj jag är med spanskan alltså, det sitter alldeles för mycket i självförtroendet. Men det blev helt grymt bra faktiskt. Vi skulle vara 2 elever men kanadensaren Mark dök aldrig upp så det var bara jag och min lärare. Han pressade mig lagom mycket och sa att jag var duktig ganska ofta. Jag lärde mig om att prata om igår och att prata om osäkra saker och jag har nu lite mer underlag för det gissandet jag sysslar med varje dag när jag pratar spanska. Och jag hade inte ångest hela tiden. Woho.

Sedan fick jag en allergisk reaktion som var hemsk. Jag har aldrig haft någonting sådant förut och fattade det verkligen inte, men syrran var alldeles nojig så då blev jag också det till slut. Jag fick nässelutslag över hela kroppen och i ögonen och i överläppen. Jag såg ut som en anka som hade gråtit väldigt mycket. Norea skrattade och var nojig om vart annat.

Och när det var som värst skulle vi helt plötsligt segla till Panama. Jag såg förjävlig ut, men mamma hade lugnat mig och sagt att jag inte skulle dö.

Vi köpte rom och öl och vin fast jag egentligen bara ville gömma mig tills jag hade krympt till mig själv igen. Vi hittade båt, kapten och gäng och tyckte att alla var väldigt bra. Det var en gigantisk segelbåt och vi fick till och med ett eget ”rum”. Vi hängde med de andra, väntade på tillstånd att segla ut och åt äggmackor. Vi åt upp och tillståndet kom. Tre timmar senare var vi mitt ute på havet och det var kolsvart och motorn gick sönder. Och vågorna var höga och vinden ven faktiskt. Vi gick och la oss i väntan på en bogseringsbåt och vaknade ibland av att det kändes som att båten skulle välta. Jag vet verkligen ingenting om segling och det liksom sätter sig på nerverna. Men vi kom i hamn, fick sova på båten och fick god frukost innan alla SPRANG tillbaka till stan för att fixa en ny båt till Panama.

Jag har så himla svårt för folk som är tävlingsinriktade och fy vad jag hatade då. Vi som hade varit kompisar kvällen innan blev nu bittra fiender för att det inte fanns tillräckligt många båtar och alla hade så himla bråttom helt plötsligt. Vi väntade på vår tur och höll ihop med två norska tjejer som verkade goda och som jag inte hatade. Vi fick hjälp och åkte direkt till hamnen för att träffa kaptenen på en mindre båt. När vi klättrade upp på den och han stack upp huvudet så kunde jag och syrran inte låta bli att skratta. Ironiskt snygg var han: ingen tröja, galet solbränd, saltvatten i håret och ett förvirrat leende. Och med brasiliansk brytning. Jaha, tänkte vi, det hör kan bli intressant. Vi sa ja och han frågade om någon av oss hade erfarenhet av att navigera. Eh sa vi. Men vi hade liksom redan tackat ja. Vi åkte tillbaka till stan och var högst osäkra på vad vi hade gett oss in på.

 

Under tiden hade mina nässelutslag blivit sjukare och jag åkte direkt till ett svindyrt och galet lyxigt privat sjukhus. Där betalade jag multum och fick en gigantisk kortisonspruta medan en colombiansk man viftade med ett uppköttat finger i mitt ansikte och ville att jag skulle lära honom att prata engelska. Mycket trevlig upplevelse.

Två dagar senare, samma dag som vi skulle segla på, kom utslagen tillbaka och jag blev noijg ganska direkt. Åkte till sjukhuset igen och fick en likadan spruta, hoppade in i en taxi och åkte direkt till hamnen. Mer om detta om några dagar!


Kommentarer
Postat av: maria

Jag saknar dig!!!

2012-04-11 @ 16:43:36
Postat av: lillemor

Hej, Hittade äntligen bloggadressen - hade slarvat bort. Rolig o fin att läsa!!! Längtar grymt efter er, Här är kallt o vått aprilväder, men vitsipporna står som spön i backen och nässlorna växer energiskt..Var i Spanien hos Lisa, det var jättelyckat. Sista dagarna i Malaga under "Santa Semana" - fantastiskt!! När kommer ni hem? Varm kram från Lillemor

2012-04-20 @ 16:58:58
Postat av: bibbi

Jag ser på facebook att du inte dött under båtresan heller, det gläder mig! Roligt att läsa vad ni haft för er, tack! Här blommar vitsippor och körsbärsträd. Cornelia har haft lite värmeslag, min mamma drack ett glas diskmedel häromdagen, men det är visst inte så farligt med diskmedel, tur. Själv sitter jag här hemma och kan inte vara till nytta för någon av dem. Hoppas ni har det fortsatt roligt och intressant!! Kramar!!!

2012-04-29 @ 22:48:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback