BABY ALPACA

Schampo- och hudkrämsflaskorna pallar inte trycket. Vi åkte buss över gränsen Peru och Ecuador med en helt galen busschaufför, bråkande par (klockan var 03.30) och hundvalpar i pappkartonger. Vi skulle komma fram till Quito kl. 07.30 på morgonen, lagom tid att dumpa väskorna på hostelet och sedan äta frukost, men icke. Vi kom fram 05.15 och hade inte sovit ett dyft pga ovanstående orsaker. Var inte så sugna på frukost heller, även om möjligheten hade funnits.

När vi väl hade hittat vårt hostel och det var morgon igen så var längtan efter duschen den största känsla som härbärgerade i våra slita kroppar. Min vilja att smörja in mina brända lemmar efter att vi lämnat stranden för stad och berg resulterade i en hudkrämsexplosion. Höjdskillnaden på drygt 2 km var för mycket för de små plastbehållarna. Det var hudkräm överallt. På golvet, på väggen, på det hysteriskt färgglada överkastet på min hostel-säng och på handduken som jag inte hade torkat mitt hår på än. Överallt förutom på mina brända lemmar. Sedan blev det bättre. Det bättre bestod av parker, shots som brann, bra djurliknelser och många siffror på servetter. Mer om detta senare.

 

Jag har funderat mycket på resandet i sig. Jag vet att jag var stressad innan vi satte oss helt vettskrämda på det där planet till den här sidan av världen, med ”det är inte ett misslyckande att åka hem igen” som ett mantra ekandes. Jag vet att jag var rastlös. Jag trodde att det skulle ta några veckor och sedan skulle det försvinna. Rastlöshet och magkatarr. Den senare är på väg bort (förutom efter brinnande shots, no surprise) men den förra har kommit att accepteras som en del av det hela. Man har inget hem, ingen säng som känns det samma, ingen plan eller budget som håller och ingenting som knyter oss till platserna vi är på förutom att huruvida vi gillar dem eller inte. Vi har bara varandra, jag och syrran. Jag vet att det både är bra och dåligt att resa tillsammans. Vi är så nära man kan bli men det innebär nog också att man är jobbigare mot varandra än vad man någonsin skulle drömma om att vara mot vem som helst annars. Rastlösheten har vi båda, men olika sätt. Jag är hispig och orolig av mig. Det trodde jag inte, jag tror ju alltid att jag är stenhård. Är sjukligt osäker över spanskan även om det för det mesta går bra. Så fort jag väl pratar så är det nästan bara roligt men innan dess så måste jag ta så mycket sats att jag blir sliten av det.

Men rastlösheten var det ja. Det känns farligt att flacka omkring så länge som vi ska göra på ett sätt. Jag vet hur jag har blivit av de gånger jag kommit hem från Spanien, helt knäpp och deppig. Och då har jag haft ett hem. Nu är det fläng hela tiden och det kommer nog att vara det i månader till.

Men det är så fantastiskt roligt bara. Vi ser massa nya saker hela tiden. Man prövas och utmanas och måste sträcka sig mycket längre än man når. Jag är ju en typisk junkie för att lära mig nya saker och det gör man nu, även om det är diskret och ofta omedvetet. Rastlösheten är en drivkraft också, hjälper än att inte fastna och att inte lata sig. Det är liksom bättre att vara utmattad men på ett nytt ställe.

 

Här i Quito är varje kvarter en kulle. Man vill helst bara gå nedåt på grund av att det inte finns någon luft i luften. Men det står indiankvinnor i varje hörn och säljer bananchips, kött och potatis och bönsallader i plastpåsar. Coca cola-flaskorna (syrran köpte för bakfyllan) innehåller 192ml och smakar inte som hemma eller som i Bolivia. Vi äter frukost för 7-8kr varje morgon och får varje morgon frågan om vi inte ska ha lite get- eller kycklinggryta till äggen. Vi dricker litervis med juice på frukter som man inte vet vad de är. En ny favorit är taxo, som smakar syrligt och lite ingefära.

Vi har nästan inga bilder på stan för att vi aldrig vågar ta med kameror ut då alla säger att alla alltid blir rånade här. Taktiken är att kasta något oklart på en, typ senap eller tapetklister, och efter man blivit avtorkad av någon annan så har man inga saker kvar. Jag och syrran har därför övat , vi har bestämt att om någon av oss får något äckligt på oss och någon försöker torka av denne så ska vi skrika ”NO ME TOCES” och springa därifrån. Bra plan. Man får hoppas att det inte är uppförsbacke bara. Då kommer vi att falla ihop efter halva kvarteret och äckel-rånaren kan torka av oss bäst han vill.

 

Maria och Enes bodde på samma hostel som vi innan de åkte till Colombia för några dagar sedan och när de skulle checka ut uppstod tumult. De hade en reservation genom Hostelworld där de stod att de skulle betala 6 dollar tillsammans, hostelkvinnan sa däremot att det kostade 6 dollar per person. Reservationen visades upp liksom hostelets profil på Hostelworld men hostelkvinnan sa i princip att reservationen var fejkad. Enes ger kvinnan en 10-dollarssedel för att få växel, men kvinnan tar den och låser in sig på sitt kontor och ringer polisen. Allt detta avverkades med höga röster som sig bör i spansk-talande länder, men längre än så gick det inte förutom en litet spel Maria fick då hon skrek ”dame mi dinero!” lite för högt. Polisen kom, inte bara en utan fyra stycken. Alla hade skottsäkra västar och väldigt stora vapen. Jag stod och såg på i strumplästen. Polisen kollade så att Enes och Maria inte var illegalt i landet och sedan sa de till hostelkvinnan att sätta rätt priser på hemsidan. Men hon vägrade att ge tillbaka växeln. Poliserna gav i princip upp och frågade om det var okej om våra vänner betalade 4 dollar mer. De gav också upp och åkte till Colombia, hostelkvinnan satt kvar och såg kuvad ut. Dagen efter fick jag skäll av ägaren för att mina vänner hade varit ”aggressiva” men då flippade jag också. Jag var grym, bråkade på spanska, även om jag var helt darrig efteråt så fick jag rätt och är nu mycket stolt över detta. Och sedan dess är de båda väldigt snälla mot mig.

 

Trots rastlösheten så är vi lite lata, vi skulle ha åkt till djungeln idag men nu ser det ut som att det blir på fredag istället. Alla tourer som man bokar härifrån är dyra och tråkiga, typ ”lär dig baka yucabröd med det här indianfolket”. Det är inget tour-företag som fattar att vi bara vill kolla på djur liksom. Så nu tar vi saker i egna händer och åker till Tena och ska där försöka ragga upp någon lite indianguide som kan visa oss djuren. Annars kan vi gå och bada i vattenfall och titta på stora fjärilar så länge.

 

Nu till de brinnande shotsen. Vi hittade någon sorts ideell turistinformation som vi tänkte känna lite på. Vi kom fram till en igenbommad villa efter att ha tittat på ett ecuadorianskt cheerleading-lag göra volter i en park. Vi ringde på och blev hämtade av en avdankad men god amerikansk hippie. Vi hängde där ett tag med hans kompis och de var himla fina. De skulle festa på kvällen och vi blev inbjudna. Det var en irländsk bar. Vi fann oss ett helt fantastiskt entourage och blev kvar långt efter stängning. Vi blev bjudna på shots som brann och som man drack fort med sugrör för att sugrören inte skulle smälta. Säkert väldigt nyttigt. Det blev quiz och vi förlorade hårt men var inte ledsna (så länge) för det. Norea blev kallad för ”prinsessan leia” och sedan ”princess leia's got nothing on you babe!” och jag för ”baby alpaca”. Jag tycker att mitt var finast. Det var tydligen för att jag var mjuk och söt. Gött liksom. Bäbis-alpacor är ju typ det finaste som finns.

 

Kvällen efter mötte vi upp med en av killarna från kvällen före och gick på klubb där vi drack för många drinkar som serverades i guldfiskskålar, var chock-blåa och kostade lika mycket som en vanligt svag drink i Svea. Dessa var ej svaga och innehöll ungefär 3 liter. Även detta kändes nyttigt. Senare på kvällen fick jag också reda på att jag hade använt ordet för ”att ha sex” när jag ville ”ta” en taxi lite för ofta. Vid den tidpunkten tyckte jag bara att det var fantastiskt roligt. Nu i efterhand skäms jag lite grann. Får mig att tänka på när jag i Madrid typ råkade säga att jag ”luktade illa i huvudet” istället för att jag hade ”ont i huvudet”. Ack språkförbistringar.

 

Det var historien om våra vilda kvällar i Quito. Återkommer snarast om våra äventyr i djungeln och på karnevalen vid kusten. Gött liv.


TILLBAKA TILL LUFTEN

Vi tog bussen till Lima. Bussen hade lädersäten och det var en ny upplevelse att sova på läder. De spelade också en film om en amerikansk surffamilj där en av döttrarna fick armen avbiten av en haj. Sensmoral?
Vi hade bokat ett hostel utan att kolla vart det låg och hamnade i en konstig förort. Hostel-tanten var hur söt som helst och hon hade en rolig hund. Gatan nedanför oss var spännande. Varannat ställe var kinesiska restaurang och vartannat var casino. Vi hittade en juicebar som var niiiice och fick reda på att vi verkligen INTE skulle ha druckit dricksvattnet de senaste två veckorna. Eh.
Vi åkte till stranden och tittade på grymma surfare (de hade tydligen inte sett den ovan nämnda filmen) men det var ganska grått.
Men vi hittade sjukt god glass och världens godaste vegetariska hamburgare. På restaurangens innegård satt en gigantisk papegoja som sa "Hola!" och "Paga!" ("Betala!"). Och det gjorde vi.
Sedan tog vi en buss till, denna gången till surfhänget Mancora på Perus norra kust och det är här vi befinner oss nu. Vi bokade alldeles för dyrt boende och har en egen bungalow på en kulle blickandes över hela Mancora och massa hav. Maria och Enes hittade en skorpion i deras rum och vi har ödlor i trädgården. Igår hittade jag en katt som låg och sov i en kaktus. Maten är god och billig och stranden är nära. Och det finns surfare att titta på.
Jag vill egentligen stanna här mycket längre men vi åker till Quito i Ecuador på söndag och ska därifrån ta oss in i djungeln. Vi ska försöka hitta de där rosa delfinerna. Eller i alla fall några krokodiler och pirayor. Men innan dess ska vi bada lite till.

BERGEN

Så vi flög till La paz. Kvinnan på flygplatsen som vi betalade något oklar skatt till skrattade när vi sa att vi skulle till Cusco, "hela världen passerar den här vägen!". Vi kände oss lite turistiga bara.
Vi kom fram och La Paz var hur vackert som helst på natten, bara massa bergväggar av ljus. Vi hittade Maria och Enes igen och åt billig mat och tittade på indianer.
Jag fick ett torkat lamafoster av Enes i present. Jag blev jätteglad! Sedan luktade jag på det. Sedan la jag ut det på balkongen och "råkade" glömma det där. Det hade nog ändå varit lite svårt att förklara det för tulltjänstemännen..
Jag vaknade kl 05 första natten och hade världens huvudvärk, som om djävulen hade flyttat in där. Och jag som trodde att jag hade klarat mig från alla höjd-åkommor. Men icke.
Annars är man ganska van vid att kunna andas om man säger så, och man kan inte riktigt tänka sig hur det känns att inte ha tillräckligt med syre. Men fy fan vad hård det tog alltså. Vi gick omkring som zombies och kunde inte gå upp för 3 trappsteg utan att bli lika anfådd som om man hade sprungit hundra. Inte kul.
Så vi köpte cocabladsgodis och satte oss på bussen till Cusco.
Cusco var fullt av folk med haremsbyxor och stora ryggsäckar. Jag finner det egentligen ganska sorgligt med sådana städer som är uppbyggda för att folk faktiskt måste passera igenom dem. Måste köpa den där sista souverniren liksom. Vi gick lite, åt och gick och la oss alldeles för tidigt.
Äventyret skulle bli Machu Picchu. Vår guide hette Santiago och var hur fin som helst. Innan han började tugga sina coca-blad så blundade han och delade dem med bergen. Lite lagom bitter över folk som skräpar ner och som inte respekterar Moder Natur. Det var fint.
Jag höll på att dö när vi gick upp för det där jäkla berget. Jag vet att jag är klen, men SÅ klen? Sjukt deppigt. Santiago spurtade på på stigarna som mest var trappor och jag försökte hänga på så gott jag kunde vilket inte gick så bra. Det slutade med att han gick bakom oss utom synhåll så att jag skulle gå i min egen takt för att inte dö. Dessutom regnade det. Och vår ryggsäck som vi hade köpt i Cusco  gick sönder efter halva vägen.
När vi kom upp såg det ut så här.
Det var horder av japaner överallt men det var fint också. Stan är stor och ligger emellan massa berg med dimma och snö på. Och det fanns LAMOR! Enes kramade till och med en utan att den spottade på honom. Högst oklart hur de hade kommit upp ditt dock.
Det bästa var när vi kom ner till Aguas Calientes och det fanns en varm säng och en hårtork att torka alla våra kläder med. Vi hängde i de varma källorna hela kvällen och tittade på bergen och stjärnorna.
I allmänhet så hatade jag luften utan syre och jag hatar att gå upp för berg. Jag visste ju egentligen det innan men nu är det bekräftat. Jag ska hålla mig borta från höga berg. Eller typ börja hetsträna för att börja tycka att det är kul. Men ja, det var fint och ja, det känns väl bra att ha gjort det. Bergen var fina att titta på liksom.

MAS BA

Vi hängde kvar i BA lite till. Vi gillade fortfarande stan. Lite bo-potential till och med. Det regnade i en kvart en gång och dagarna efter det var det till och med inte dödligt varmt. Precis lagom. Och den är fin också.
Vi åkte till La Plata som ligger utanför BA för att hänga lite med Noreas vän och hennes argentinska pojkvän som just nu bor där. Vi hängde i en trädgård ute på landet, drack öl och dillade om språkförbistringar och varför chilenare egentligen är snällare än argentinare. Trädgården tillhörde vännens pojväns kompisar vars familj (förlåt för de tusen leden) har en pastafabrik i ett litet hus på tomten! Vi kikade in och ville bara stanna kvar för alltid, spela pingis och äta pasta och hänga med deras gigantiska hund Julia.
Det var dessutom fest för att man firade japanskt nyår. Detta jippo var surealistiskt. En stor festival med halvoklara geishor och massa mat och barn överallt. Fyrverkerierna som hör tolvslaget till började kvart i 11. Vi drack öl och när vi kom "hem" så åt vi världens godaste glass och lyssnade på pojkvännen som spelade saxofon till Veronica Maggio-låtar (han älskar Veronica Maggio och Floda).
Vi åkte tillbaka till BA och drack mer kaffe och åt mer glass. Nu hade det hunnit bli pinsamt att gå till favoritglasstället då det till vårt stora förtret alltid var samma två killar som jobbade där. En av dem sa att Noreas tatuering var "raro... pero bueno".
Sedan kollade vi på konst.
Och när vi hade gjort det så tyckte vi oss förtjäna öl. Vi gick på en trumshow som var HUR god som helst. Vi drack öl ur enliters-glas och dansade tills vi var dyblöta. När vi gick till efterfesten han vi torka till hälften men efter en stärkande empanada så var vi good to go igen.
Jag är högst medveten om alla tempusändringar det finns i det här inlägget, man kan kanske rent utav hitta dem alla. Och det kan man ju se som en rolig grej. Efter detta flög vi till La Paz. Och med detta hänvisar jag till nästa inlägg. PUSS